Musteri nyheter

Musteri Nyheter

Säsongen 2024


Det blir musteriverksamhet till hösten under förutsättningar att det blir ett bra äppelår. Mer ingormation kommer att finnas på våra sociala medier när vi närmar oss säsong. 


Vill du bidra i musteriet? 

Vi vill gärna ha dig som voluntär! V ihar en grupp med engagerade medelmmar som gärna delar med sig av sin kunskap. Det är ett glatt gäng så tveka inte att kontakta oss!
Info musterisäsongen 2023


Har öppet för mottag av äpplen måndagar och onsdagar kl 17-19 från 11 september. Endast vinterfrukt, ej sommarfrukt eller ruttna äpplen. Skorviga och rönnbärsmal-angripna äpplen går bra.

Mobilnummer under musterisäsongen 073-896 03 19

Musteriets adress: Betonggatan 6, Åmål


Vill du vara med och musta?

Har du lust att se hur det går till att pressa äpplen till must?
Vi kan visa dig runt i våra lokaler på Betonggatan 6 i Åmål.
Kanske du också vill vara med och hjälpa till? Det är plats till många fler i vår musterigrupp hör gärna av dig till någon i musterigruppen eller ring på 073-8960319

Info Musterisäsongen 2022


Musteriet har öppet för mottag av äpplen från vecka 39. Måndagar och onsdagar kl 17-19 från 26 september. Endast vinterfrukt, ej sommarfrukt eller ruttna äpplen. Skorviga och rönnbärsmal-angripna går bra.

Telefon under musterisäsongen OBS!! Nytt mobilnr 073-8960319

Ny adress för musteriet. Betonggatan 6, ÅmålInvigning av Musteriets nya lokaler 


Invigningen av musteriets nya lokaler genomfördes på äppletsdag 25 september.

Trädgårdsföreningens ordförande Anki Plate Björson hälsade alla välkomna till musteriet och invigningen.


Inger Ekrem Förbundsordförande i Riksförbundet Svensk Trädgård berättade lite om äpplen och musteriets betydelse i sverige under 1900-talet. Många musterier startade upp under andra världskriget men det är inte så många av dem som fortfarande är i gång.
Inger klippte "bandet" som var den fina äppelgrensskulptur som Susanne Olsson hade gjort dagen till ära. Nu var Musteriet på Betonggatan invigd.
En guidad visning i de nya lokaler som nu blivit mycket mer ändamålsenliga än den förra lokalen och mer lättarbetat tex att det nu finns vatten indraget så man slipper dra slang från annan fastighet och i och med det kan musta även om det är minusgrader ute.Pelle Adamsson visade hur man pressade äpplena och efteråt fyllde musten på flaskor. 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Musteriverksamheten 2020

Ett år med bra tillgång av äpplen dock lite sviktande intresse för att leverera dessa till musteriet så det blev en hel del plockning. Ett otroligt mustargäng gjorde så det blev en fantastisk säsong trots att all vår utrustning levde sitt eget liv och krånglade konstant. Direkt efter säsongen flyttades all utrustning till vår nya lokal i gamla betongfabriken, en flytt som gick som smort fast det återstår mycket innan allt är klart för press igen. 


En bra säsong och all must är som vanligt såld, och en del av vår råmust såldes för att förädlas till Calca Dal en dalslänsk äppelsprit och även till äppelcider som Johan Postma i Edsleskog gjorde. Åmåls kommun gjorde också ett inköp av musten så att våra gamla på serviceboendena kunde få dricka vår fina must till julen. Detta hoppas vi kommer att bli en tradition.


Nu hoppas vi på att bra äppelår 2021 och att många vill lämna in sina fina äpplen.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Musteriverksamheten 2019

2019 års äppleskörd blev inte som vi hade tänkt oss. Vädrets makter gjorde oss orätten att mitt

under frukblommnigen komma åter med en period av kyla som gjorde att våra älskade pollinerande vänner inte flög ut och gjorde sitt jobb för att vi skulle kunna göra vår goda must.

Eftersom hoppet r det sista som överger mnniskan så tror vi på att skörden år 2020 skall bli normal så att vi på musteriet kan få sätta igång vår produktione igen. 

För produktinsåret 2020 är lokalerna säkrade för årets skörd. Jakten på lämplig lokal pågår för fullt med hjälp av kommunens folk. vi tar tacksamt emot tips på lokal, kontakta någon  i styrelsen om ni vet någon lämplig lokal.

Musteriverksamheten 2023

Har öppet för mottag av äpplen måndagar och onsdagar kl 17-19 från 11 september. Endast vinterfrukt, ej sommarfrukt eller ruttna äpplen. Skorviga och rönnbärsmal-angripna äpplen går bra.

Mobilnummer under musterisäsongen 073-896 03 19

Musteriets adress: Betonggatan 6, ÅmålMusteriverksamheten 2022

Är igång för fullt.

Inlämning av äåålen måndagar och onsdagar kl 17-19 from 29 sep 

Endast vinterfrukt ej ruttna äpplen och det går bra med äpplen angripna av rönnbärsmal.
Musteriverksamhet 2021

Ingen mustning i årOBS! Endast vinteräpplen.

Det gör inget om de är angripna av mask bara de inte är ruttna. 


Vi kan ordna hämtning och ev plockning av äpplen om ni inte har möjlighet att göra det själva.


Telefon under mustsäsongen 070-5928153


Musteriet hittar n i på Betonggatan 6, Åmål

(Gamla Betongen) 


Försäljning av äpplemust tider kommer att uppderas i september.Finns mer information att läsa om Musteriet i meny ovan.