2010


2010

Pilflätningskurs


2010 års första aktivitet var den numera obligatoriska pilflätnigskursen. Nytt för i år var också att vi var i Biblioteket som kommer att vara vår nya hemmahamn. I år var det både vana pilflätare och nybörjare med på kursen. Kursen som var under två dagar var väldigt intensiv. Alla ville hinna med sina projekt och gärna lite till. Kuren hölls som vanligt av Charles Granström.

Föreläsnings av Iris Nouwt


Iris Nouwt var vår första föreläsare 2010. Iris beskrev först vem hon var och att hon är trädgård/landskaps arkitekt. Iris höll ett intressant föredrag om både vad man bör tänka på och hur man skall starta en trädgårdsförändring, vare sig den är lite eller stor. Iris tyckte att man skall börja skissa och rita på en karta först innan man börjar arbeta i trädgården. Skissa och rita hur många gånger som helst, prova gärna flera olika alternativa trädgårdslösningar innan du sätter spaden i jorden var hennes rekomendation. Tomtkartan bör vara i skala 1:100 och rabattkartorna i skala 1:50. Rita in de "döda" föremålen såsom hus stora träd mm. Sedan är det bara att börja och då gärna med hur och var man skall gå i trädgården. vilka gångar och stigar behövs. Hur breda skall de vara mm. Om man känner sig osäker kan man konsultera någon med trädgårdskunskap. Man behöver inte låta en arkitekt utforma hela trädgården om man inte vill. Välj ut det område som du själv känner att du inte finner någon lösning på och ta hjälp av någon som kan.

Årsmöte och föreläsning


Årsmöte och föreäsning mars 2010. Årsmötet började med sedvanliga förhandlingar. Inga stora förändringar mot tidigare år. Två nya ledamöter i styrelesen valdes in Dels Yvonne Arén och Angela Plate- Nordh. Björn- Ove tackades av i samband med att han lämnar styrelsen. Föreläsingen hölls av Åsa Rohlin från Bodaholms gård. Åsa berättade om hur det är att vara potatiosodlare i storskala. Hon menade också på att mycket av den storskaliga driften med lätthet kan anpassas till villa trädgårdarna. I samband med föreläsningen så lämandes flera nyttiga tips till oss småskaliga odlare.

Pelargondag 2010

Lördagen 1 maj höll Åmåls trädgårdsförening sin numera obligatoriska pelargondag. Föreningen hade i år valt att kalla dagen för pelargonkafé. Nytt för i år var att den var förlagd i konsthallen. Föreningen hade ordnat ett tiotal bord blandat med både utställnig och Byte/försäljning av pelargoner. I samband med kaffet fanns det möjligheter att utbyta erfarenheter angående pelargoner och dess odlingsbetingelser.

När pelagonkafet öppnade var det redan kö på ett 10-15 tal personer. Totalt besökte ett 60-70 tal pelargonintresserade oss. Försäljningen av pelargonsticklingar var god till och med ett antal av pelargonerna på utställningsbordet fick åka med till nya hem. Idén med ett ställe där besökarna kan sitta och fika samtidigt som man diskuterar pelargoner var mycket uppskattad.

Trädbeskärning 2010

Årets trädbeskärnigskurs hölls lite senare än planerat. Kursledare var Bengt Avenfors. Bengt är en otroligt duktig lärare och vi förstod nästan på en gång vad han menade.

Trädgårdsbesök hos Petra


Besöket hos Petra var som vanligt mycket lyckat. Strålande värdar. Strålande väder och givetvis mycket god mat. Petras trädgård är alltid lika spännande att vandra i, man upptäcker hela tiden nya saker och arrangemang.

Trädgårdsbesök hos Kickie


En våreller rättare sagt en försommardag hälsade vi på hos vår rosvän Kickie. Några av oss hade beställt kurs i rossticklingens förtrollande värld. Vi andra fick en intressant rundtur i trädgården där Kickie berättade hur de har tänk när de planerade trädgården. Vi fick många nyttiga tips med oss hem. Givetvis fick några av Kickies och Stigs rotäkta rosor nya hem denna dag. Dagen avsluades med kaffe och bulle i växthuset. Mycket mysigt

Växtmarknad

Växtmarknaden var i år förlagd till kulturtorget.Vi hoppas att denna fina plats blir vår nya hemmahamn. Efter nattens idogt regnade hade vi små förhoppningar att klara oss undan regn men vädergudarna var oss nådiga. Inte en droppe regn under hela tiden. Jag skulle tro att vi i år hade ett riktigt rekord år. Rekordmånga besökare och rekordmånga växter som bytte ägare. Totalt sett en jättescucce. Vi hoppas och tro att nästa års växtmarknad blir lika bra eller bättre

Jolanta

En strålande vacker onsdagskväll begav vi oss till Jolanta. Vi var ett 20-tal som följde med till hennes trädgård. Visserligen var inte vinden varm, men mottagandet var varmt och hjärtligt. Kaffe serverades till självkostnads pris i växthuset. Efter rundvandringen och fikat fick vi möjlighet att köpa med oss lite växter. Själv fick jag med en fin Iris och en liten aurikel.

Ahnby

Årets trädgårdsresa var inget undantag mot tidigare år. En jättetrevlig händelse som givetvis genererade flera plantor att plantera. Årets resa till Tommy var inget undantag mot tidigare år. En jättetrevlig händelse som givetvis genererade i flera plantor att plantera. Vi var ca 25-30 stycken som mötte upp hos Tommy. Tommy berättade lite om vilka nyheter som han har fått och hur den gångna vintern påverkat växterna. Många magnolior har klarat vintern jättebra även Vi kommer gärna tillbaka till Tommy och Vivi igen. Först måste vi bara hitta lite mer plats att plantera på och spara lite i spargrisen.

Café magnolia

Vi var ett glatt gäng som åkte till Café Magnolia en regntung lördag. Väl framme fick vi hänga på ett annat gäng som fick en föreläsning om hur Magnolia startade och hur det har utvecklats. Efter det gorde vi en rundvandring i den stora och fina visningsträdgården. Många, många fina Dalior fanns att beskåda. Det blev även en beställning på några.

Finn Eldh

Efter Besöket på Café Magnolia klarnade vädret upp och vi fick en helt underbar afton tillsammans med Finn Eldh och hans fru. Finn var på sitt bästa berättarhumör och vi fick ta del av hans stora kunskap om Clematis.

Krukarrangemang

Årets Krukarrangemangs kurs hölls hos tjejerna på blomsterhagen. Ett 15-tal ivriga deltagare träffades för att tillsammans utbyta kunskaper och idéer. Tjejerna på blomsterhagen försåg oss med grundmaterial. Vilken stor fördel att vara på Blomsterhagen, bara att springa runt och leta eller prova växter tills man hittade några man var nöjd med. Många fina kreationer blev det. Kul att man har olika tycke och smak och trots att fyra av oss planterade i likadana krukor blev de ändå helt olika varandra. Tur att det inte var tävling, det hade blivit svårt att kora någon vinnare bland alla fina arrangemang.

Englandsresa


Vi som var med hade en jättetrevlig resa och vi verkligen stortrivdes med alla fina trädgårdar. Nedan finner du bilder från de olika trädgårdarna.