2007

2007


Åmåls Trädgårdsförenings återkommande pelargondag lockade rekordpublik


Ett 70-tal intresserade hade mött upp för att lyssna på ett föredrag om pelargoner som Jessica Lindberg framförde. Jessica som själv är ivrig samlare av pelargoner berättade mestadels om sina egna upplevelser och erfarenheter. Eftersom Jessica har ca. 400-500 olika sorters pelargoner, framför allt Stjärnpelargoner så har hon många värdefulla råd att ge de intresserade.


Hon berättade om en händelse som höll på att spoliera hela hennes samling av pelargoner. Hon hade upptäckt att några av pelargonerna inte verkade må så bra och vid närmare undersökning så fann hon att de hade drabbats av ett kryp som kallas rotlus. När Rotlössen har fått fäste smittar de snabbt friska plantor. Med relativt enkla medel kan man dock förhindra att de sprider sig till andra plantor. Förser man alla krukor med ett fat samt sätter alla nyinköpta plantor i karantän några veckor så minskar man spridningsrisken. Om det under karantänstiden visar sig att plantorna är bärare av rotlöss så kan man försöka en metod som Jessica använde sig av. För att hon skulle få bort ohyran så var hon tvungen att tvätta bort all jord från rötterna, sedan doppade hon rötterna i en väldigt stark blandning av rödsprit och vatten, planterade om i ny och smittofri jord. Vattnade under en vecka enbart med Pyrexblandning. Efter denna behandling var hennes plantorna smittofria.


Jessica berättade sedan om sina favorit pelargoner, stjärnpelargoner och om hur det var att hantera dessa. Skillnaden mellan vanlig pelargon och stjärnpelargon är bl.a. att stjärnpelargonen är lite luftigare i växtsättet och att bladen sitter lite glesare,. Kronbladen är flikiga. Stjärnpelargonen är lite tåligare mot regn om man har dem utomhus. Stjärnpelargonen finns i ett otal olika färger och växten finns från miniatyr till riktigt stora exemplar. Efter föredraget så bjöds det ut sticklingar till försäljning, kommersen var stundtals kaotisk eftersom många ville bli ägare till de sällsyntaste sticklingarna. Flera köpare lyckades finna just den där plantan de letat efter. Det fanns otroligt många och fina pelargon sticklingar till salu och jag tror att alla som ville köpa hittade något de ville ha.



Trädgårdsbesök hos Petra


Årets första trädgårdsbesök var hos Petra som bor i Jordfall. vi var ca 10 st som åkte och besökte hennes inspirerande trädgård. Hemma hos Petra finns det många annorlunda lösningar på hur man arrangerar växter. Mycket smakfullt hördes det från flera av deltagarna. Trädgården bestod mycket av olika smågrupperingar som tillsammans bildade en helhet. Många stenpartier och stenområde fanns det. I trädgården fanns det många surjordsväxter samt flera rohdedendron och azaleor. Vi fikade även i Petras trädgård. Alla var så intresserade av hennes trädgård så vi han tyvärr inte med något annat. Men det var det värt.


Klicka på bilderna så blir de större


Trädgårdsbesök hos Ingrid Vikstrand


Årets sista trädgårdsbesök var hos Ingrid som bor i Åmål. Vi var 9 stycken som samlades på Patrongatan för ett besök. I samband med det överlämnade trädgårdsföreningen vinsten på 1000 kr i presentkort för delad 2:a plats i trädgårdstävlingen som PD ordnat och som vi blev tillfrågade att deltaga i .Vi visades runt av Ingrid själv och hon berättade att det började för 17 års sen med ett stort träd som skulle sågas ner .Innan det hade deras trädgård sett ut som vilken småbarnfamiljsträdgård som helst. Efter att det stora trädet kom bort börjades sakta förvandlingen av trädgården. Alla stora stenar o chiffer?block kommer från Bo-Lennart Burström och de flesta växter från Nisses i Uddevalla. Ställningarna har Miklos Fozö gjort efter Ingrids instruktion men han har även lagt till endel eget. Efter besöket bjöds på kaffe till de som inte hade med och alla fick avnjuta Ingrids goda äpplekaka med vaniljsås......slurp :0)


Klicka på bilderna så blir de större

Växtmarknad

Eftersom det i år är Linnéåret valde vi att förlägga växtmarknaden till Plantaget. För att hedra Linné så var flera av oss klädda i tidstypiska kläder. Växtmarknaden ramades in av ett strålande väder. Vädret var kanske lite för bra eftersom kommersen inte var den allra bästa, dock var den inte sämre än ifjol. Tillförsäljning fanns bl.a. tomater av ett flertal olika sorter, pelargoner, massor med perenner och givetvis ett flertal olika sorter annualer. Vi hade tack vare placeringen många ”nya” besökare som kom på sin första växtmarknad någonsin. Lotteriförsäljningen var god alla lotter blev slutsålda. Många var intresserade av Trädgårdsföreningen och dess arbete. Vi delade ut många informationsblad och hoppas på att flera kommer tillbaka som medlemmar. Vi kommer att ta oss en rejäl fundering på om vi skall förlägga växtmarknaden i plantaget även nästa år eftersom flertalet av besökarna och försäljarna tyckte det var trevligt att vara där.


Klicka på bilderna så blir de större

Trädgårdsbesök hos Lisa svensson


Årets andra trädgårdsbesök gick till Lisa Svensson. Vi var ca 25 stycken som hade valt att komma med på detta trädgårdsbesök. Vädret var strålande, nästan för varmt men tack vare att det blåste lite lätt och att det fanns uppväxta träd på tomten som skuggade så klarade vi av besöket. Lisas trädgård är en stor naturtomt med ett förträffligt läge ut mot Vänern. Trädgården är uppbyggd mellan stora och små klippformationer och har många och välkomponerade blomsterytor. Enligt mitt tycke så var trädgårdens vackraste plats området runt dammen. Det var dock svårt att utse vackraste platsen eftersom allt var välkomponerat och harmoniskt, trädgården kändes som den hade växt upp av sig själv, men vi förstår att det ligger många timmar bakom för att få en sådan vacker trädgård. Eftermiddagen avslutades med medtagen kaffekorg i någon av Lisas skuggområden. Detta var ett besök som vi gärna gör om.


klicka på bilderna så blir de större

Elsa har Åmåls vackraste trädgård
Åmåls vackraste trädgård 2007 finns i Hannebol. Det tyckte en klar majoritet av de nästan 500 läsare som röstade i Provinstidningens och Åmåls trädgårdsförenings tävling.


Klicka på bilderna så blir de större

Besök hos Tommy Ahnby


Klicka på bilderna så blir de större