Rådjur
Vad gör man åt dem?
Rådjur, harar och andra gnagare är många gånger trevliga djur att titta på. Men när de rumsterar om i trädgården så blir man ju inte alltid så glad. De äter och trampar sönder våra fina växter och använder våra träd till att feja hornen. Man får inte glömma att rådjuret egentligen bara strävar efter att finna en så bra föda som möjligt och som har ett högt näringsinnehåll och föda utan alltför högt fiberinnehåll. För att få lämplig föda betar djuret inte slumpmässigt utan väljer i första hand den föda som är bäst för dem.
Rådjuret är väldigt anpassningsbart och de trivs i de flesta miljöer. Rådjuret är det enda hjortdjur som hävdar revir. När bockarna har fejat börjar reviret försvaras. Parningen sker någon gång under tiden juli till augusti. Om det blir födsel så sker den i slutet av maj eller i början på juni. Rådjursgeten får mellan en till tre killingar. Rovdjur och annan påverkan dödar ca 60 % av stammen under sommaren. Dödligheten kan om vintern är sträng också den uppgå till ca 60%. Förutom att rådjuren äter upp våra trädgårdar så finns det en liten risk att fästingar överförs till människorna. Risken för att få fästingar ökar inte i proportion mot en ökad rådjursstam. Man behöver alltså gå och vara rädd att man skall få fästingar av rådjuren. Attackerna från fästingarna ökar framförallt av de milda vintrarna.
Vintertid så äter rådjuren främst bärris och ljung men de äter även kvistar från lövträd och barrträd speciellt om snön blir för djup. När den mest näringsrika födan börjar avta så äter rådjuren även gräs fastän de egentligen är en gräsätare. Under sommarmånaderna äter varje rådjur ca 2,5 kg mat om dagen. Under vintermånaderna minskar födointaget till ca 0,5 kg per djur och dygn. Rådjur söker sig gärna till tätbyggda områden eftersom det är där den goda och lättillgängliga maten finns. Att plantera växter som rådjuren inte attraheras av är en metod för att minska skadorna från djuren. Men det är svårt att generellt ge några råd eftersom rådjuren i stort sett äter allt. Dock är det ett flertal växter som drabbas först när den ordinarie födan tryter. Med andra ord så finns det inga helt Rådjurssäkra växter.
När rådjuren markerar revir eller fejar sina horn åstadkommer de lätt skador på vedartade växter. Buskar och träd som inte uppskattas som föda kan därmed ändå bli förstörda på grund av att de skavs sönder. Perenner och bambu lämnas många gånger ifred för rådjurens skrubbande.
Har man nära grannar så är det bra om man lyssnar av vilka växter och vilka problem de har med djuren. Detta gör att man kan planera in vilka växter som är mest motståndskraftiga i området. Att hålla trädgården ren från fallfrukt är en bra förebyggande åtgärd som gör att rådjuren inte har så lätt att fatta tycke för trädgården.
Om man läser veckotidningar så finns det en uppsjö med metoder att förhindra att rådjuren äter upp trädgården. Många av knepen som där lärs ut är faktiskt inget att ha. De fungerar oftast bara för stunden om de nu fungerar alls. De olika recept på illaluktande blandningar som används fungerar oftast bra, men är kortlivade och vem vill förresten sitta ut i trädgården om det stinker av både blod och urin. Inte jag i alla fall! Ett bra alternativ är att plantera växter som rådjuren helst inte äter. Det finns i stort sett inga växter som är helt rådjurssäkra, men rådjuren är kräsna så finns det växter eller gräs som är godare än det som serveras i trädgården så väljer de hellre det. Man kan också fundera på om det inte går att plantera på ett sådant sätt som gör att rådjuren inte tycker det är mödan värt att knapra i sig de delikataste växterna, ex om man planterar Lavendel i mellan eller bredvid lökväxterna så får de oftast vara ifred.
Blänkande och reflekterande föremål lär
sig djuren relativt snart att de inte är farliga. Likaså är det med
föremål som snurrar eller ger ifrån sig ett oljud. Om skadorna är stora
så kan det väl vara värt att pröva på någon av dessa metoder, för att
effekten skall bli så effekten som möjligt så bör man variera metoderna.
Rådjursäkrare växter
Acer shirasawanun 'Aureum' Gulbladig solfjäderslönn Aconitum Stormhatt Alchemilla Daggkåpa Allium Prydnadslökar Alnus Al Amelanchier, häggmispel, alla sorter Aralia elata Parkaralia Aronia melanocarpa, Svart aronia Aruncus dioicus Plymspirea Asarum europaeum Hasselört Berberis Alla sorter Buddleja, Fjärilsbuske, alla sorter Buxus sempervirens, Buxbom Caragana arborescens, Sibirisk ärtbuske Carpinus betulus, Avenbok Colchicum autumnale Tidlösa Coreopsis verticillata Höstöga Cornus, Kornell, alla sorter Cotinus coccygria Pperukbuske Cotoneaster, Oxbär, alla sorter Crocus Krokus Daphne, Tibast, alla sorter Dictamnus albus Moses brinnande buske Digitalis Fingerborgsblomma Epimedium Sockblomma Eranthis hiemalis Vintergäck Euphorbia Törel Exochorda, Pärlbuske, alla sorter Fargesia, Bergsbambu, alla sorter Fritillaria imperialis Kejsarkrona Fritillaria meleagris Kungsängslilja Galanthus Snödroppe Gentiana Gentania Gypsophila Brusdslöja Hamamelis, Trollhassel, alla sorter Helleborus Julros Hemerocallis Daglilja Hydrangea, Hortensia, alla sorter
|
Kolkwitzia amabilis, Paradisbuske Laburnum, Gullregn, alla sorter Leucojum Klosterlilja, Lilium regale Kungslilja Lonicera caerulea, Blåtry Lonicera caprifolium Kaprifol Macleaya cordata Vippvallmo Magnolia, alla sorter Meconopsis cambrica Engelsk vallmo Miscanthus Elefantgräs Narcissus Påsk och pingstliljor Paeonia Pion Papaver nudicaule Sibirisk vallmo Papaver orientale Jättevallmo Polygonatum Rams Polygonum Ormrot Potentilla fruticosa, Ölandstok Primula Vivor Prunus laurocerasus Lagerhägg Pterocarya fraxinifolia, Kaukasisk vingnöt Rhododendron, Rododendron, de flesta Rhus typhina Rönnsumak Ribes alpinum, Måbär Ribes nigrum Svarta vinbär Ribes odoratum (syn. R. aureum) Gullrisp, Doftrisp. Ribes sanguineum, Rosenrips Rubus odoratus Rosenhallon Rubus tridel, Brudhallon Salix acutifolia, S. daphnoides v. pomeranica Daggvide Salix fragilis 'Bullata', Klotpil Sambucus, Fläder, alla sorter Spiraea, Spirea, alla sorter Stephanandra incisa 'Crispa', stefanandra Symphoricarpus, Snöbär, alla sorter Syringa, Syren, de flesta Trillium Treblad Trollius Smörboll Verbascum Kungsljus Viburnum Olvon
|
Kryddväxter över huvud taget verkar inte alls falla dem i smaken.
Bekämpnig
Nedan följer en del olika alternativ. Några fungerar hos en del medan det är helt verkningslöst hos andra.
* Strö ut tvålflingor och cayennepeppar.
* Häng ut det avklippta håret som du förhoppningsvis fått efter frisörbesöket.
* Häng upp eller vira runt otvättad lammull.
* Sätt ut reflekterande material såsom Cd-skivor.
* Spruta urin på växterna. Kissa i en burk och låt urinen stå i två
veckor, sen är den redo att användas.
* Täck över eller linda in växterna med hönsnät/fiberduk.
* Linda gnagskydd runt stammar (tas bort sommartid).
* Sätt upp elstängsel. Det behövs 2 – 3 trådar upp till 170 cm höjd.
* Fäst dubbelvikt vit tejp eller liknande som vimplar i topp- och sidoskott.
* Skär ut vita ”rådjursbakar” av frigolit eller liknande och fäst på
pinnar.
* Bind fast avskurna kvistar av hägg, fläder, svarta vinbär och lavendel
i och vid växterna
* Sprid ut Blodmjöl.
* Lägga ut hjorthornsolja en gång varje vår (liggande plastpytsar med
en indränkt tygtrasa)
* Göra en Getingsnurra. Det är en söt vindsnurra i form av en geting
* Antignag används på vintern.
* Malört! Ta de torra, starkt doftande kvistarna och stick ner lite
här o var. Låt allt sitta kvar på malörten över vintern, knipsa av och
sätt ner vid växter du är rädd om när våren kommer. Torr malört luktar
lika starkt som färsk.
Recept på :
Blodmjölsblandning: En blandning gjord på 1 kg blodmjöl, 1,5 dl ammoniak och 10 l vatten håller rådjuren på avstånd. Blanda ihop ingredienserna i en hink. Doppa sedan bitar av oasis i blandningen. Sätt oasisbitarna på pinnar och placera ut dem i trädgården. En bit räcker till 25 m2 Efter en halvtimme försvinner lukten. Det är då bara djur med känsliga luktsinnen som uppfattar den obehagliga doften. Oasisen ska doppas var fjortonde dag. Regnar det mycket bör den doppas oftare.
Äckelsörja: Blanda krossad spansk peppar, krossad vitlök och blodmjöl med vatten. Låt det stå över natten. Sila och tillsätt några droppar såpa och en matsked matolja. Spruta blandningen på de växter du vill skydda mot rådjur och annat vilt. Man kan även slänga i lite krossade kryddnejlikor också.
Tabasco: Blanda 3dl Tabasco till 200 liter vatten. Spruta på växterna. Försvinner dock när det regnar.