• Mördarsninglar

    Utseende och anatomi

    Mördarsnigeln eller som den egentligen heter Spansk skogssnigel (Arion Lusitanicus) är ett ryggradslöstdjur. Den är ganska lik vår egen Röd Skogssnigel (Arion rufus). Färgerna är variabla men är oftast mörkt brunröd med en röd frans nertill, men den kan variera från nästan svart till orange. En annan snigel som förväxlas med mördarsnigeln är Pantersnigeln (Limax maximus) men den är i stort sett harmlös. Man har därför svårt att med säkerhet känna igen den på utseendet. För att vara säker på att det är en mördarsnigel så måste studera detaljer inuti kroppen för att veta vilken art det är. Av 1200 stycken inskickade sniglar till Göteborgs naturhistoriska Museum så var bara 40 % av arten Spansk skogssnigel.

    Mördarsninglar Mördarsninglar.

    Är det många sniglar på ett och samma område så kan man misstänka att det är spanska skogssniglar det rör sig om. Den kallas mördarsnigel på grund av att den är så glupsk, snigeln gillar det mesta i trädgården men verkar vara speciellt förtjust i starkt doftande växter.

    Det verkar som att den spanska skogssnigeln har parat sig med svart skogssnigel (Arion ater). Än så långe saknas bevis för att så har skett. Denna hybrid kallas för populärt för Supersnigeln eftersom den är lika glupsk som den spanska och lika köldhärdig som den svenska snigeln.

    Namnet "mördarsnigel" har den fått genom att den bland annat äter upp individer av den egna arten. Normalt är snigeln en allätare och den största delen av födan består av växter levande som döda, kadaver av olika slag är också vad den gärna äter. Snigeln kan hittas i praktiskt taget alla naturtyper, bara det är tillräckligt fuktigt

    Mördarsnigeln har en hud som är täckt med många speciella körtlar som producerar slem. Detta gör att den är extremt slemmig. Slemlagret fungerar som ett skydd mot uttorkning. När snigeln förflyttar sig så alstras det dessutom slem från en körtel som sitter längst fram på fotsulan. Detta gör att snigeln kan lättare glida fram. När slemmet torkat så ser man ett oljeskimrande tunt spår efter dess framfart. Håller man koll efter dessa spår så kan man snabbt se om man har fått objudna gäster i trädgården. Snigel förflyttar sig med en hastighet av fem och nio meter i timmen. Det kan bli en ganska lång sträcka under en sommar. I vuxet tillstånd blir sniglarna ca 7-15 cm långa. Snigelns huvud har två par tentakler. På de övre tentaklerna sitter snigelns ögon, de är ljuskänsliga och reagerar även på infrarött ljus. Det undre tentaklerna är känsligt för smak och under dem sitter snigelns mun

    Livscykel

     

    Den spansk skogssnigels ägg är cirka 3-4 millimeter stort ägg och ser ut som en mjölkvit cirkelrund kula. Varje snigel kan lägga mellan 300 till 400 ägg under sin livstid som normalt sett är ett år. Äggen läggs i omgångar under snigelns livstid. Äggen läggs i hålrum i jorden eller under något marktäckande ex. blad stenar krukor mm. Dessa hålrum kan innehålla äggsamlingar på 30-40 ägg. Ju bättre förhållande som finns ju snabbare kläcks äggen. Normal tidsperiod är ca 4 veckor det att från det ägget är lagt tills det är en färdig snigel Äggen läggs under hela sommarhalvåret men är intensivast under hösten. Övervintring som ägg förekommer i stort sett inte eftersom det normalt sett är för kallt under vintern. De vuxna djur som fortplantat sig dör under hösten. Detta innebär att de flesta övervintrande sniglarna är sk. Ungdjur. Eftersom Snigeln är hermafrodit så är det inga problem för djuret att klara av fortplantningen. Normalt sett så parar sig snigeln med en annan partner. Men om det är svårt att hitta någon så kan den befrukta sig själv. Hermafrodit innebär att djuret är tvåkönat. När snigeln har uppnått en ålder av ca 5 veckor är den könsmogen och redo att fortplanta sig. Dödligheten hos äggen är stor men man räknar att varje snigel kan ge upphov till ca 100 nya individer. Ungsniglarna övervintrar i jordkammare som ligger ca 1-2 cm under jord. Är vintrarna kalla och med lite snö kommer tjälen att gå djupare. Detta medför att sniglarna stressas. Vilket leder till en ökad dödlighet. Sniglarna vaknar till då dygnsmedeltemperaturen stiger över + 4°C. De av ungdjuren som var stora redan när de gick ner i vinterdvalan behöver endast tillväxa någon vecka för att bli könsmogna och komma igång med fortplantningen.
    Den spanska mördarsnigeln är beroende av hög luftfuktighet och därför mest aktiva om natten eller dagtid vid regnväder. Vid torka håller de sig i hålor i marken. Om sommaren är torr dör normalt en betydande andel ägg och ungdjur. Under regnrika somrar är överlevanden betydligt högre.

    När kom den första mördarsnigeln

    Första gången man med säkerhet påträffade en mördarsnigel i Sverige var i Sverige Påarp utanför Helsingborg 1975. Året därpå hittades snigeln i Askim söder om Göteborg. Fram till mitten av 1980-talet var ökningen av fynd långsam, men från och med 1987 har ökningen och expansionen varit snabb. I början av 1980-talet observerades den i Bohuslän och Dalarna och det första kända fyndet från de östra delarna av Sverige gjordes 1983 i Sköldinge i Södermanland Somrarna. De regniga somrarna 1984 och 1985 i Göteborgstrakten gjorde att den fick en explosiv tillväxt i området. I halland och Småland rapporterades det inga fynd förrän 1986. Stockholmstrakten fick sin beskärda del av eländet 1988. I början av 1990 började snigeln etablera sig längs Östersjökusten från början av 1990-talet började den att etablera sig längs Östersjökusten. Idag finns den tyvärr på de flesta orter.

    I Norge och Nederländerna träffade man på snigeln 1988, medan det första dokumenterade exemplaret i Danmark hittades så sent som 1991. Snigeln finns numera även i hela mellan- och Östeuropa

    Artens ursprung påstås vara från Spanien och Portugal, men senare uppgifter pekar på att den är en invandrare från Frankrike

    Sniglarna sprids framför allt genom att ägg och sniglar följer med plantor, jord och trädgårdsavfall. Detta kallas passivspridning. Man har kunnat påvisa tt arten sprider sig som en ring runt tätorten alltså i villaförorterna.  I mindre områden sker även spridningen aktivt genom egna förflyttningar.

    Spridningen hit skedde sannolikt genom import av jord och växter som innehöll ägg och små sniglar, och spridningen idag inom landet går till på samma sätt. Det är därför sniglarna kan uppträda på platser långt från varandra.

    Sniglarna trivs då temperaturen är 8-10 plusgrader och då det är fuktigt - ofta är det fuktigast på nätterna. Under vissa år har artens överlevnad ökat betydligt på grund av milda vintrar i kombination med regniga och fuktiga somrar. 

    MördarsninglarMördarsninglar

    Bekämpa mördarsniglarna

    ”En sak är säker, det går inte att helt utrota mördarsnigel utan vi måste lära oss att leva med den.”

    Det finns lika många sätt att bli av med spansk skogssnigel som det finns odlare, en del bra en del andra helt verkningslösa. Vi skall här försöka beskriva lite olika metoder för att bli minska angreppen från Mördarsnigeln. En bra metod är att samla in dem på kvällen eftersom sniglarna är nattaktiva och sedan klippa av huvudet på snigeln. Om man är aktiv i sitt insamlande redan tidigt på våren och försommaren minskar man mängden sniglar rejält. En annan metod är att samla in sniglarna i någon sorts fälla (t.ex. brädbitar, masonitskivor, plastsäckar, krukor mm.) vittja fällorna dagligen. För att öka chansen att sniglarna går i fällan kan man använda sig av något bete i fällorna Ex. rutten frukt, hund eller kattmat, döda sniglar, öl. De insamlade sniglarna kan du hälla kokande vatten över dem eller frysa ned dem. Att strö salt eller hälla dem i vanligt vatten får ses som djurplågeri. Om man samverkar med sina grannar så blir effekten av insamlandet mycket bättre. Men kom ihåg! Gör er inte ovän med grannarna om de har en ”skräpig” tomt. Det kanske är så att alla sniglar samlas där.

    Igelkottar, vildsvin, myskankor och grävlingar är djur som äter mördarsniglar. Tyvärr ställer dessa djur själva till med skada i trädgården så de är väl inte det bästa alternativet.

    Genom att hålla trädgården välskött så minskar man möjligheterna till övervintring för mördarsnigeln, tyvärr minskar detta också möjligheten för våra ”nyttodjur”. Om man höstgräver så sent som möjligt gör man det svårare för snigeln att övervintra i sina hålrum.

    Att sprida ut kalk, aska eller spån runt ansätta ställen har en bra verkan, men effekten försvinner så fort det har regnat.

    Forskare har också upptäckt att kaffe (drickbar form) kan skydda dina växter mot mördarsniglar. Man sprejar det på växterna och även direkt på sniglarna.
    Alternativ till att lägga dem i kokande vatten som är lite opraktiskt. Fyll c:a 2 dl koncentrerad spolarvätska i en 4 lit dunk och plockar i dem. De bli tvärberusade förstås (95% alkohol), men slipper baksmällan för de dör direkt. Finessen är att de sjunker till botten varför alkoholnivån hela tiden ligger några betryggande cm över liken. Ingen obehaglig lukt - de är effektivt konserverade tills dunken är full (c:a 500 normalstora sniglar), och då skakar man helt sonika ner dem i någon liten grävd grop och så återgår de i kretsloppet. En ny skvätt spolarvätska och man kan börja samla in på nytt.

    Döda sniglar kan användas som bete i fällorna. Man kan också lägga dem i varmkomposten. Enklast är dock att lägga dem i en påse och kasta dem i soptunnan.

    Om man tänker efter så har inte snigeln gjort något fel sett ur naturens synvinkel Den försöker bara att överleva och fortplanta sig.

    Det finns människor som anser sig vara djurvänner och samlar in sniglarna och sprider dem på en annan plats. Om detta är av ren okunskap eller ren dumhet vet jag inte. Men har man samlat in sniglar från sin egen trädgård och sedan spridit dem vidare genom att "släppa ut dem på någon äng eller i en skog". Så är det liktydigt med att ge ännu inte drabbade trädgårdar och odlingsmarker mördarsnigelgisslet i present.

    Snigeleffekt och Snigel fritt är två likadana produkter men hos olika leverantörer. Båda innehåller Ferramol som är ett miljövänligt medel. Medlet består av järnfosfat samt ett ”lockämne”, som efter utströssling på jorden, bryts ned till de naturligt förekommande växtnäringsämnena. Ferramol är inte farligt för barn, hundar, katter, fåglar och andra djur.

     Medlet strös ut på jorden över angripna arealer. Det går också bra att placera medlet i Skrymslen och gömslen. Det sistnämnda bevarar uppätna pellets en längre tid. Sniglarna lockas till snigelkornen och då de har ätit av medlet slutar sniglarna att äta ytterligare och drar sig tillbaka till sina ”gömställen”. Här dör sniglarna svältdöden och kadavret ”bryts ner” och tas på så sätt upp i ekosystemet. Tyvärr skadar medlet även andra snigelarter och snäckor.

    Det används också ett farligare medel i Sverige. Medlet heter ex. Mezurol. Medlet är klassat och får bara användas av de som länsstyrelsen godkänt. Det är ett methiocarbbaserat gift. Förgiftningsfall hos mindre djur förekommer. Insmuggling från andra länder förekommer, män man bör passa sig noga innan man använder det.

    Ett annat medel som innehåller Nematoder finns att tillgå i Bl.a. Norge och Danmark. I Sverige är det ännu inte lagligt att använda sig av det. Det verkar dock som om det skall bli godkänt under 2008/ 2009. Nematoder är en mikroskopisk mask som angriper mördarsniglarna. Verkan är bäst hos unga sniglar ca 90 % av alla dör. Masken dödar snigeln genom att borra sig in i porerna och infektera mördarsnigeln. Eftersom mördarsniglarna är kannibaler så sprids parasiten vidare. Nematoder mot mördarsniglar kan utomlands köpas som ett pulver (Nemaslug). Pulvret blandas i vatten och sprids i trädgården.

    Ett medel mot sniglar som innehåller nematoder har under åren 2008 godkänts och finns nu till salu i handeln. Bäst effekt påstås det vara om man börjar bekämpa tidigt på våren.

    Snigelsäkra växter

    Det finns inga helt snigelsäkra växter. Det finns däremot växter som sniglarna väljer i sista hand. Att så Tagetes i ett snigeltätt område är bara ett smaskigt julbord för sniglarna. Det finns bättre växter att plantera. Sniglarna går sällan på växter med vedartad stam ex. lavendel ej heller växter med taggar såsom rosor. Växter som är svagt giftiga klarar sig också bra ex. Akleja.

    Nedan följer en lista på växter som anses vara mer motståndskraftiga mot de lömska Mördarsninglar

    Perenner:


    Acanthus mollis, mjukakantus

    Achillea, röllikor av olika slag

    Aconitum, stormhattar

    Anemone, sippor och anemoner av olika slag

    Aquilegia, olika sorters aklejor

    Armeria, trift

    Aster, olika sorters astrar

    Astilbe, astilbe

    Astrantia, stjärnflocka

    Bergenia, olika sorter

    Corydalis, nunneörter

    Dicentra, löjtnans- och fänrikshjärta m.fl.

    Digitalis, fingerborgsblommor
    Dodecatheon, tolvgudablomma
    Eryngium, martorn
    Euphorbia, törel
    Gaillardia, kokardblomster
    Geranium, nävor
    Helleborus, julros
    Hemerocallis, daglilja
    Heuchera, alunrot
    Kniphofia, fackellilja
    Liatris spicata, rosenstav
    Lysimachia, lysing
    Myosotis, förgätmigej
    Nepeta, olika sorter
    Papaver, vallmo
    Paeonia, pioner
    Penstemon, fast inte alla
    Phlox, flox
    Physotegia virginiana, drakmynta
    Platycodon, praktklocka
    Polygonatum, rams
    Potentilla, fingerörter
    Pulmonaria, lungörter
    Rudbeckia, rudbeckior, som finns både ettåriga och perenner
    Salvia, både de rent dekorativa och kryddsorterna
    Saxifraga, bräcka
    Scabiosa, vädd
    Sedum, många går bra, men några kan bli ätna
    Sempervivum, taklökar
    Sisyrinchium, gräsliljor
    Solidago, gullris
    Tanacetum, renfana, rosenkrage, mattram
    Thalicthrum, rutor
    Tradescantia, tremasterblommor m.fl.
    Verbascum, kungsljus
    Vinca, vintergröna


    Buskar och halvbuskar:


    Buxus, buxbom
    Helianthemum nummullarium, solvända
    Hedera, murgrönor
    Potentilla, tokar
    Rosa, rosor
    Skimmia, vinterbär
    Spiraea, spirea
    Erica och Calluna, ljung


     

    Lökväxter:
    Tulipa, tulpaner

    Sommarblommor, övervintringsväxter:


    Agapanthus, Afrikas blå lilja
    Antirrhinum, lejongap
    Calendula, ringblomma
    Centaurea, klint
    Lobelia, lobelior
    Pelargonium, pelargon
    Senecio, silverek
    Tropaeolum, krasse
    Fuchsia


    Grönsaker, kryddor:
    Många av kryddväxterna, dock ej basilika
    Cynara, kardon, kronärtskocka
    Foeniculum vulgare, fänkål
    Ruta graveolens, vinruta

    Funkia eller Hosta med hårda blad

    Produkter

    Nematoder http://nematoder.se/bygg_snigelfalla.php

    Nemaslug http://www.nematoder.se/

    Hanover Snigelstaket http://www.mordarsnigel.com/snigelstaket.html

    Anti-Snigel Pasta http://www.mordarsnigel.com/antisnigelpasta.html

    Snigelfritt http://www.weibulls.com/

    Snigeleffekt http://www.bioplant.dk/Nyttedyrse/produkter.php?produkt_id=25

    Bygg din egen snigelfälla http://www.nematoder.se/bygg_snigelfalla.php